10 Sardijnse topgerechten

10 Sardijnse topgerechten
Naar onze mening zijn dit de 10 Sardijnse topgerechten die je zeker zou moeten proeven tijdens je bezoek aan Sardinië:

1. Zeevruchten met saffraan
10 Sardinian top dishes - Seafood Fregola with saffron
Fregola, wat broodkruimels betekent, is een typische Sardijnse pasta, gemaakt van griesmeel en gerold in kleine balletjes. Er zijn genoeg recepten voor het koken van fregola, maar het lekkerste is zonder twijfel een fregola met zeevruchten: met venusschelpen, garnalen en geserveerd met wat saffraanbouillon en een krokant brood. Niet iedereen weet dat Sardinië een belangrijke saffraanproducent is in Italië. Dit prachtige en zeer kostbare kruid van intense rode kleur wordt gebruikt in veel typische Sardijnse gerechten en wordt vaak "rood goud" van Sardinië genoemd, omdat de delicate draden veel tijd nodig hebben om te worden verzameld en gedroogd en de kosten van het eindproduct vergelijkbaar zijn met dat van Sardinië. van het goud. Bovendien wordt de saffraanbloem gekarakteriseerd door een magnifieke lila kleur: zie daarvoor een volledig lila kamp in november wanneer saffraan wordt verzameld - de schoonheid van dit landschap kan gewoon niet worden beschreven met woorden. We hadden de eer een uitstekende visfregola met Sardijns saffraan te proberen die we verzamelden tijdens ons bezoek op de boerderij Azienda Agricola Pilo gelegen in Ploaghe, in de buurt van Sassari. Ik geloof dat saffraankweek een magisch streven is. Wanneer u de bollen plant en ziet hoe deze prachtige lila bloemen branden met rode binnendraden die moeten worden verzameld met maximale delicatesse en extreem geduld, en het volgende proces om een ​​zeer kleine maar kostbare hoeveelheid saffraan te verkrijgen. Het contact met het land is zo sterk, dat het waarschijnlijk je lichaam markeert maar tegelijkertijd je geest verrijkt. De saffraankweek van Antonio en Chiara is van oudsher, van generatie op generatie doorgegeven. De kwaliteit van hun specerijen is uniek, aangezien de bollen al meer dan een eeuw in de plaats Giogante zijn geacclimatiseerd. We hebben een reservering van saffraan uit Ploaghe naar Bordeaux gebracht en de contacten van Azienda Agricola Pilo heel goed bewaard om elk jaar een deel van hun kleine productie te krijgen.
Nu hebt u ook deze exclusieve mogelijkheid: Azienda Agricola Pilo - Tenute di Giogante - Ploaghe (SS), mail: agricolapilo@gmail.com - 347 5065774 (Antonio). 

2. Zuppa gallurese
10 Sardinian top dishes - 2. Zuppa gallurese.Zuppa gallurese of "zuppa cuata" hoe iemand het noemt, is een typisch gerecht van Gallura, de noordelijke regio van Sardinië, die zich uitstrekt van Badesi tot San Teodoro en heeft de beste stranden van Sardinië. Het woord "zuppa" betekent soep, maar eigenlijk is het geen vloeibaar gerecht, hoewel het beslag wordt gebruikt om het voor te bereiden. De consistentie is vergelijkbaar met die van lasagne. Het is een mix van sneetjes brood (verschillende soorten brood kunnen worden gebruikt), kaas en lamsbouillon, gebakken in de oven.

3. Speenvarken of "porcheddu"
10 Sardinian top dishes - 3. Suckling pig or porcheddu
Dit is waarschijnlijk het meest bekende gerecht uit Sardinië. Het speenvarken of "porcheddu" moet 4 tot maximaal 6 kilogram wegen en moet enkele uren volledig worden gekookt met mirtebladeren en vervolgens worden geserveerd op een “kurkentrekker”.

4. Spaghetti met zee-egel
10 Sardinian top dishes - Spaghetti with sea urchin
Degenen die gek zijn op rauwe vis, zullen verliefd worden op dit gerecht. Het juiste moment om dit gerecht te proeven is van november tot april, wanneer het seizoen van "ricci di mare" open is. Het is verboden om de zee-egels in andere periodes van het jaar te pakken en het is mogelijk om slechts een beperkt aantal zee-egels per visser te verzamelen om deze soorten te beschermen. Wij adviseren u om naar Castelsardo of Santa Teresa di Gallura te gaan om dit gerecht te proeven. De perfecte wijn bij spaghetti met zee-egels is Cannonau van Sardinië, die de intense smaak van de zee-egel benadrukt.

5. Bottarga
10 Sardinian top dishes - 5. bottarga
Bottarga is een van de meest beroemde en smaakvolle lekkernijen van Sardinië, oorspronkelijk afkomstig uit Cabras, een klein stadje aan de westkust van het eiland. Deze gedroogde mul kan worden geproefd in dunne plakjes als voorgerecht of kan worden gebruikt om pasta te bereiden, meestal spaghetti o linguine.

6. Culurgiones
10 Sardinian top dishes - 6. Culurgiones

Culurgiones is een Sardijns eerste gerecht dat aankomt uit Ogliastra, het wildste deel van Sardinië. Het is een soort van zelfgemaakte deegwaren gevuld met heerlijke aardappelkoekjes. Normaal gesproken wordt het geserveerd met verse tomatensaus en basilicum of met boter en salie.

7. Octopussalade
10 Sardinian top dishes - 7. Octopus salad<
Sardijnse octopussalade wordt meestal als voorgerecht geserveerd. Het hoofdingrediënt van dit gerecht is obviouly lokale octopus die kleiner is dan een normale octopus en bijgevolg zeer delicaat is. Het wordt meestal geserveerd met gekookte aardappelen, selderij en is gekleed met knoflook, peterselie, olijfolie en citroen.

8. Lam met artisjokken
10 Sardinian top dishes - 8. Lamb with artichokes
Lam met artisjokken is een traditionele Sardijnse schotel, vaak gekookt tijdens de paasperiode. Het is vrij gemakkelijk om echt lamsvlees op Sardinië te vinden, zoals verse artisjokken, dus de versheid van producten is gegarandeerd. Gecombineerd met artisjokken is het heerlijke lamsvlees zeer smaakvol. Eerst en vooral moet het vlees ongeveer een uur worden gestoofd en dan moeten artisjokken worden toegevoegd. Wij adviseren om dit gerecht te proeven met Sardijnse Vernaccia-wijn.

9. Kreeft in Catalaanse stijl
10 Sardinian top dishes - 9. Catalan style lobster
Kreeft in Catalaanse stijl is een typisch gerecht van Alghero, een Catalaanse stad in het noordwestelijke deel van Sardinië. Vanzelfsprekend wordt dit kostbare schaaldier gevangen in de plaatselijke zee aan de westkust bij Alghero. Na te zijn gekookt, wordt kreeft geserveerd als een salade met verse tomaten en ui. We raden aan om het te proeven met een witte wijn zoals Vermentino di Sardegna.

10. Seadas
10 Sardinian top dishes - 10. Seadas
Seadas of "Seada" in Sardinië - is een traditioneel Sardijns dessert gemaakt van gefrituurd gebak gevuld met delicate citroengeurde kaas en bekroond met warme honing of suiker. Normaal gesproken is de kaas die voor Seadas wordt gebruikt een jonge Pecorino. We raden je aan om oranje bloesemhoning of wilde honing te kiezen bij dit prachtige dessert te proeven.

Wij adviseren je om een kijkje te nemen naar deze accommodaties te huur die perfect zijn om de Sardijnse keuken te verkennen: Lara d'Oriente, Rifugio degli Architetti, Roccia.
Back to top

Ontvang ons laatste nieuws!

Meld u aan voor exclusieve e-mailupdates over onze nieuwe villa's, speciale aanbiedingen en vakantie-ideeën.