Een Sardijnse wijnroute

Een Sardijnse wijnroute: een topkaart van lokale wijnen
Een Sardijnse wijnroute is een van de beste manieren om de diepe traditie en smaken van dit prachtige eiland te leren kennen. We moeten beginnen met te vertellen over een rode wijn die Cannonau wordt genoemd. Dit is de oudste en bekendste wijn van Sardinië. Onlangs hebben enkele studies aangetoond dat Cannonau de oudste soort wijn in het hele Middellandse Zee gebied vertegenwoordigt. Het wordt gekenmerkt door een droge en sterke smaak. De geschiedenis vertelt ons dat de naam komt van de naam van een wijnstok geïmporteerd uit Spanje, maar onlangs, na het ontdekken van kleine druivenvariëteiten in een nuragische nederzetting, is bewezen dat zijn oorsprong lokaal is. Het belangrijkste productiegebied is het centrale deel van Sardinië in de regio Ogliastra en Nuoro. We adviseren om de Cantina Dorgali te bezoeken, waar u deze wijn kunt proeven en er meer over kunt weten.

Een andere beroemde Sardijnse wijn is de Malvasia van Bosa: een witte en droge wijn, met een vrij bittere geur en afdronk. Dit wordt geproduceerd in veel delen van Sardinië, vooral in de Planargia, een subregio in het westelijke centrale deel van het eiland. Bosa's Malvasia wordt prachtig vergezeld door amandelvormige droge typische Sardijnse gebakjes (sospiri, pirikittos en amaretti). Sommige mensen drinken het liever als aperitief.

Wij adviseren ook de Vernaccia van Oristano: droge witte wijn eigen aan de regio Oristano. We raden u aan de Cantina Sociale della Vernaccia in Oristano te bezoeken, waar u de mogelijkheid heeft om het te proeven. Het past goed bij visgerechten met sterke smaak en geurtonen, zoals bottarga (mul of tonijneieren), warme of gerookte kazen. Het is ook uitstekend als dessertwijn die vooral wordt gemaakt van amandelen die typisch zijn voor Sardinië.

De Cagnulari van Alghero is een droge rode wijn die typisch is voor de regio Alghero, Olmedo en de omgeving, die wordt gekenmerkt door een zachte smaak met wat tonen van rood fruit. Het past goed bij rood of wit gegrild vlees, tomatenziek, peulvruchtensoepen en middelgrote gekruide kazen.

De Torbato van Alghero is een brut mousserende wijn die typisch is voor de regio Alghero, Olmedo en het omliggende gebied. Zeer geschikt als aperitief of samen met visrecepten, schaaldieren en wit vlees. Het is ook bekend als Catalaanse druiven of Turbat. Het warme en droge klimaat past perfect bij deze wijn. U kunt het wijnhuis Sella & Mosca in Alghero bezoeken, waar u een hele dag kunt genieten van de bijzonderheden van deze wijn.

Een andere typische wijn is Carignano del Sulcis: droge rode wijn, die vooral tot de regio Cagliari en de dichtstbijzijnde regio behoort. We raden u aan de Terre Brune van de Cantine Santadi te proeven. Deze wijn heeft verschillende prijzen ontvangen vanwege de hoge kwaliteit. Het combineert goed met eerste gerechten met vleessauzen en pittig vlees (ideaal voor het beroemde Sardijnse lam) en gekruide kazen.

De Moscato van Sorso en Sennori is een zoete en geel gekleurde wijn die vooral in de subregio Romangia op Sardinië wordt geproduceerd tussen Nurra en Anglona. De zeer eigenaardige smaak vergezelt perfect droge cakes met marmelade of handmad-snoepjes.

Een van de meest beroemde Sardijnse wijnen (samen met de Cannonau) is de Vermentino di Gallura. Een prachtige droge witte wijn die puur wordt geproduceerd van Vermentino-druiven die zijn geteeld op eluviale velden met granieten rotsen. De heerlijke smaak is de beste match met de kostbare schaaldieren van Sardinië. We raden u aan om de Cantina del Vermentino van Monti te bezoeken en deel te nemen aan de "Sagrada del Sertà del Vermentino di Monti" die elk jaar in de eerste dagen van augustus plaatsvindt en elk jaar vele toeristen trekt!

Proef de wijnen in onze aanbevolen vila's zoals in Villa La Bitta: privézwembad bij de zee, in Villa Lu Culumbu: privézwembad en strand te voet of in Villa Seneca: uitzicht op zee en panoramisch solarium
Back to top

Ontvang ons laatste nieuws!

Meld u aan voor exclusieve e-mailupdates over onze nieuwe villa's, speciale aanbiedingen en vakantie-ideeën.